ponedjeljak, 4. srpnja 2016.

Hrana za mrsavljenje



Ako zelimo da se oslobodimo viska kilograma trebamo smanjiti unos visoko kaloricne hrane, ali to ne znaci da moramo biti osudjeni na gladovanje. Postoji hrana koju je pozeljno jesti za vreme dijete, a koja ce nam jos i pomoci da brze i lakse dodjemo do vitke linije, pa je s pravom mozemo nazvati "hrana za mrsavljenje".


  O tome smo vec dosta pisali, ali iz drugih uglova, pa sada da naglasimo ono sto je mozda najbitnije. To su dakle namirnice koje podsticu sagorevanje kalorija ili cine da se duze vremana osecamo sito. Kada ih kombinujemo mrsavicemo brze i uz manje muke.



1. Ovsene pahuljice
Ako se odlucimo da za dorucak jedemo ovsene pahuljice bice nam lako da docekamo rucak. Kako njih organizam polako vari, tako nam polako i kroz duzi vremenski period pruzaju osecaj sitosti.

2. Jogurt
Jogurt sadrzi takoreci idealan odnos proteina, masnoca i ugljenih hidrata, pa nakon sto ga popijemo zadrzavamo isti nivo secera u krvi. To znaci da nema naglog skoka secera, posle kojeg sledi njegov nagli pad i neodoljiva potreba za hranom. Osim toga, jogurt bi trebao biti nezaobilazna namirnica kada zelimo da smrsamo jer utice na smanjenje masnog tkiva u organizmu, a pri tom cuva misicnu masu. Naucno i iskustveno je dokazano da osobe koje za vreme svoje dijete piju jogurt gube vise masnoca od onih koji su takodje na slicnoj dijeti, ali bez jogurta.

3. Jaja
U narodu postoji izreka "Jedno jaje snagu daje", i to je prava istina. Zbog toga sto proteini iz jaja spadaju u visoko kvalitetne proteine. Cine da se osecamo siti i da tokom dana imamo manju potrebu za proteinima. Najbolje je da ih jedemo za dorucak, dozvoljena su i za rucak, samo ih treba izbegavati za veceru.



4. Jabuke
Jabuke su hranljive, ali sadrže dosta vlakana i malo kalorija. Ako pojedemo jednu jabuku pre jela, sasvim je sigurno da iza nje necemo moci da pojedemo veliku kolicinu neke druge hrane koja verovatno da ima vecu kalorijsku vrednost od nje. Tako cemo u startu sebi onemuguciti prejedanje.


  5. Senf i ljute papricice
Ako svoj obrok zacinimo senfom ili ljutim papricicama mozemo ubrzati svoj metabolizam masti za 20-25%, a taj efekat ce trajati i do 3 sata nakon jela. Znaci da ce se uz njih manja kolicina unetih masnoca zadrzati u organizmu, i to je zaista ono sto se zove "hrana za mrsavljenje".

Nema komentara:

Objavi komentar