četvrtak, 28. srpnja 2016.

ISTINA O KOKA-KOLI: Svi njeni štetni sastojci i šta se događa u našem telu kad je unesemo

coca-cola-blood

Da li je „Coca-Cola“ (u daljem tekstu Koka-Kola) tako bezopasna kao što izgleda na novogodišnjim reklama kada je pije Deda Mraz? Pijemo je svakodnevno, neobazirući se na to da je izuzetno štetna po naš organizam.Najmoćniji brend na svetu je Koka-Kola. Dnevno se konzumira 2 milijarde njenih proizvoda u 207 država. Šta mislite odakle slogan, koka kola i osmeh?Kokain je iz sastojaka Koka-Kole izbačen pre više od 100 godina zato što nije bio potreban, postojali su drugi sastojci koji su obavljali istu funkciju kao kokain.

Ako bolje razmislite, zapitajte se zašto je receptura koka kole tajna i zašto niko do sad nije uspeo da kopira formulu. Trenutno samo dva čoveka na svetu zna formulu, i nikad ne putuju istim avionom. Tajna se čuva.

Kako je nastala i istorija

Datum stvaranja Koka-Kole se smatra 8. 05. 1886. kada je apotekar Džon Pemberton probao da napravi lek za glavobolju. Džon je pomešao, kao glavne sastojke, ekstrakte iz dve biljke, južno američke Koke i afričke Kole. Ovaj lek je prodavan po 5 centi. Ubrzo, lek je postao izuzetno popularan zbog efekata kokaina i kofeina koje je sadržao, i prepisivao se za glavobolju, malaksalost, slabost, stomačne tegobe…

Nije ni čudno, jer su tri čaše Koka-Kole imale kokaina u sebi identično jednoj dozi današnjih kokainomana. Pacijenti su se osećali jačim i poletnijim, a glavobolja je nestajala.

Džon Pemberton je od 1888. godina počeo da prodaje svoj biznis raznim partnerima, među kojima je bio i biznismen Asa Kandler, koji konačno, 1891. otkupljuje sva prava uz ukupne troškove od 2300 dolara.

Početkom 20. veka (1903.) veka Koka-Kola je morala da izbaci kokain iz sastojaka, ali su zato pojačali prisustvo kofeina koji je takođe stimulator, ali nije zabranjen. Koka-Kola sadrži 19,6 mg kofeina u 200 ml tečnosti (jedna čaša). Od tada Koka-Kola ima sličnu recepturu koju i dalje čuva u tajnosti, ali se shodno savremenim trendovima menjaju zaslađivači, čisto da Koka-Kola ne bi zavisila od cene šećera na tržištu.

1919. Kandler Koka-Kola kompaniju prodaje Ernest Vudrufu za 25 miliona dolara.

Danas se vrednost kompanije procenjuje na skoro 200 milijardi dolara, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi. Zapošljava širom sveta 146000 ljudi. Najprepoznatljiviji je brend (97% populacije prepoznaje logo). Svake sekunde se popije preko 10000 Koka-Kola proizvoda.

Interesantno je to, da je Koka-Kola Company država, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi dolara bila bi na 76. mestu od 195 država, znači moćnija od 120 država.

Šta se događa u našem telu kad popijemo koka kolu?

Da li ste se zapitali zašto Koka-Kolu (pepsi-kolu ili neki drugu kolu) popijemo s osmehom? To je zato što se njom zapravo drogiramo, iako su kokain iz Koka-Kole izbacili još pre sto godina. Zašto su izbacili kokain iz Koka-Kole? Zato što je bio sasvim suvišan.

10 minuta nakon što smo popili Koka-Kolu: 10 kafenih kašičica šećera dospeva u naš organizam. Mi ipak zbog tolikog šećera nećamo odmah da povratimo jer fosforna kiselina u koli ublažava sladak ukus.



20 minuta nakon što smo popili Koka-Kolu: Količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući insulinsku eksploziju. Naša jetra tada odgovara tako što sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće. (U tom trenutku jetra ima mnogo toga da pretvori u masnoće.)

40 minuta nakon što smo popili Koka-Kolu: Kofein iz kole je u potpunosti apsorbovan. Šire nam se zenice; raste nam krvni pritisak; kao reakcija na sve to, naša jetra pumpa još više šećera u naš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprečava osećaj vrtoglavice.

45 minuta nakon što smo popili Koka-Kolu: Naše telo povećava proizvodnju dopamina, stimulišući centre za osećaj prijatnosti u mozgu. Ovo je, važno je pomenuti, isti način na koji na nas deluje i heroin.

1 sat nakon što smo popili Koka-Kolu: Fosforna kiselina reaguje s kalcijumom, magnezijumom i cinkom u debelom crevu, osiguravajući dodatnu eksploziju u našem metabolizmu. Ovo se dodatno komplikuje velikim dozama šećera i veštačkih zaslađivača koji dodatno povećavaju izlučivanje kalcijuma putem mokraće.

Više od 1 sat nakon što smo popili Koka-Kolu: Diuretička svojstva kofeina počinju da utiču na naše telo. (Imamo potrebu da mokrimo.) Tada sav kalcijum, magnezijum i cink koji su bili namenjeni našim kostima i telu, kao i elektroliti natrijuma i voda izlaze iz tela.

Blizu 2 sata nakon što smo popili Koka-Kolu: Kako se haos u našem telu stišava, počinjemo da osećamo nedostatak šećera. Možemo da postanemo lako razdražljivi i usporeni. Do sada smo već izmokrili svu vodu iz Koka-Kole. Ali ta voda se prethodno sjedinila s najvažnijim hranjivim materijama iz našeg tela važnih za izgradnju naših kostiju, zuba, mišića i nerava, taksmo i te materije izbacilii.

Nekoliko sati nakon što smo popili Koka-Kolu: Zbog stvorene navike, organizam oseća nedostatak kofeina, i javlja se želja za još jednom dozom Koka-Kole.



Uz veoma važne mikroelemente koje ste trebali da apsorbujete, vi izbacujete i ogromnu količinu tečnosti. Dolazi do šećernog kolapsa i jednostavno morate da popravite stanje. Ako ste navikli na Koka-Kolu, to će vam biti najlakši način, a bogami, Koka-Kola baš prija. Da li znate da Koka-Kolu možemo da svrstamo u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a posledice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice.

Koje sve supstance se nalaze u Koka-Koli i njihova štetnost

Sve bi bilo lepo da je ovo piče prirodno i da ne sadrži mnoge hemikalije.

FENILALANIN (Phenylalanine) – Utiče na lučenje SEROTONINA (hormona sreće) i izaziva zavisnost.

FOSFORNA KISELINA (Phosphoric acid) – E338 – Smanjuje gustinu kostiju, jer vezuje kalcijum i magnezijum i stvara soli koje se ne apsorbuju. Takođe izaziva bolesti bubrega, kao i stvaranje kamena.

NATRIJUM CIKLAMAT (Sodium cyclamate) – E952 – Veštački zaslađivač koji je 1969. ZABRANJEN, jer je otkriveno da formira kancerogenu materiju u organizmu.

ACESULFAM K (Acesulfame potassium) – E950 – Veštački zaslađivač za koji se tvrdi da nije dovoljno testiran pre puštanja u upotrebu i za koji se sumnja da je kancerogen.

ASPARTAM (Aspartame) – E951 – Sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor.

KOFEIN (Caffeine) – izaziva zavisnost.

NATRIJUM CITRAT (Sodium citrate/Trisodium citrate) – Regulator ukusa je u stvari anestetik (za jezik) i antikoagulant

NATRIJUM BENZOAT (Sodium benzoate) – E211 – Konzervans, koji moze da reaguje sa Vitaminom C i formira Benzen, čija su kancerogena svojstva poznata. Takođe utvrđeno je da ova hemikalija izaziva ćelijsko oštećenje, jer utiče na DNK mitohondrije.



2007. je otkriveno da natrijum benzoat (E211) izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod dece.

Prema ovim istrazivanjima IQ opada i do 5.5 poena. U Koka-Koli su izjavili da će obustaviti upotrebu E211 “čim se pronađe adekvatna zamena”. Naravno, nije Koka-Kola jedina koja ima ove sastojke u sebi, ali “Zero Koka-Kola” u sebi nema ništa drugo.

ASPARTAM – E-951 – Jedan od najopasnijih, a na žalost i najdostupnijih dodataka hrani. Naime aspartam je veštački zaslađivač koji je 2000 puta slađi od šećera (1 kg aspartama zamenjuje 2 tone šećera), a istovremeno je niskokalorican. Zbog toga je idealan za sve “sugarfree” proizvode (tipa Orbit žvake, Coca Cola, Pepsi i ostale gazirane sokove). Problem nastaje kad se unosi u organizam, jer ovaj zaslađivač na temperaturi ljudskog tela postaje otrovan kao npr. cijanid. Najgore je to što ima zakasnelo dejstvo (tj. posledice se osete godinama nakon uzimanja, jer se konstantno taloži u organizmu). A direktni je izazivač multipleks skleroze i lupusa (a po nekima i kancera).

Veštački zaslađivači i GMO šećer

Pored sve muke i zavisnosti koju nam ovo, najpopularnije piće, donosi, u novjije doba imamo problem i sa zaslađivačima koji su zbog profita GMO.

Da bi Koka-Kola bila jeftinija, umesto šećera se koristi visoko fruktozni kukuruzni sirup (high fructose corn syrup – HFCS) koji se dobija od genetski modifikovanog (GMO) šećera. U svetu se vrši veliki pritisak na Koka-Kolu da je etiketira kao GMO. Aspartam je takođe još jedan zaslađivač koji je GMO, a proizvodi se uz pomoć GMO bakterije.

Mnoge studije HFCS dovode u vezu sa teškim obolenjem dijabetesom tipa 2. Istraživači sa Univeziteta Oxford su došli do zaklučka da je dijabetes tipa 2 za 20% zastupljeniji u zemljama u kojima se koristi HFCS u hrani i pićima.

Sredstvo za bojenje Koka-Kole 4-MEI (metilimidazol) je kancerogeno

Sredstvo za bojenje 4-MEI (metilimidazol) je u kaliforniji stavljeno na listu kancerogenih proizvoda tako da će Koka kola i Pepsi morati da menjaju recept. To jest da uklone sastojak 4-MEI koji se pored ovih pića nalazi i u soja sosesevima i nekim vrstama piva. Testiranja na životinjama su pokazala da ovo sredstvo može potencijalno da bude kancerogeno i da izazove teška oboljenja, kao što su rak pluća, rak jetre, leukemija…


Izvor: http://prirodajelijek.com

Nema komentara:

Objavi komentar