četvrtak, 5. svibnja 2016.

Šarena salata sa prženim tofuom



Salate odlično dodju u svako doba godine i uz skoro svako jelo, varijacija je milion. ovdje sam dodala marinirani hrskavi tofu, piletinu pohovanu sa susamom, pohovani sir i umak od bijelog luka i pavlake.

Sastojci

  • Salata
  • crvena i narandžasta paprika
  • 1 glavica salate puterice
  • krastavca
  • paradajza
  • 1 šaka preprženog kikirikija
  • maslinovo ulje, sok od limuna, sol
  • tofu marinada
  • 1 kaš. limunova soka
  • 1 kaš. gotovog sojinog umaka
  • 1 pakovanje tofu sira
  • pohovani sir
  • jaje
  • krušne mrvice, brašno
  • sir
  • umak sa bijelim lukom
  • 1 manja pavlaka
  • 3 češnja bijelog luka, sol, biber i malo limuovog soka























Priprema

  1. Za salatu:

  2. nasjeckati svo povrće za salatu. Naravno možete staviti šta želite, ja sam navela ono što sam ja stavila. Začinite sa maslinovim uljem, limunovim sokom i solju.

  3. Za tofu:

  4. Tofu nasjeckati na kockice ili štapiće i marinirati oko 15-20 min u mješavini sojinog umaka i lim. soka. Prepržiti na zagrijanom ulju i staviti na kuhinjski papir.

  5. Za piletinu sa susamom:

  6. Pileća prsa narezati na kockice i uvaljati u brašno, zatim u jaja pa u susam. Peći pa staviti na kuh. papir.

  7. Za pohovani sir:

  8. Sir “Gauda” izrezati na malo veće kocke 1 cm debljine, uvaljati u brašno, u jaja, krušne mrvice, ponovo jaja, pa zatim još jednom u mrvice i peći da porumeni sa svake strane. I njega staviti na kuh.papir.

  9. Za umak od bijelog luka:
  10. U zdjelicu istresti jednu manju pavlaku, sitno isjeckati bijeli luk, dodati malo soli, bibera i limunovog soka. Dobro promješati

Posluživanje

Ostaje još samo serviranje. Na gotovu, začinjenu salatu poredati tofu i posuti sa kikirikijem. uz to poslužiti: pohovani sir, piletinu i umak.
Ako se odlučite za klasičnu salatu bez ovih dodataka, nećete pogriješiti, jer salate su uvijek ukusne.
Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar