utorak, 31. svibnja 2016.

DOMAĆE KIFLE! OVAKO SU TO RADILE NASE BAKE


znam neko će reći , ovo su croissanti. Nisu i točka, ovo su obične slane , dizane slavonske kifle, koje su pekle naše bake, a one za croissante nisu znale.
SASTOJCI
70 dkg brašna
oko 3,5 dcl mlijeka
1 kvasac
2 žlice šećera
2 žlice milerama /kiselo vrhnje/
2 žlice ulja
2 žumanjka
malo soli

 
20dkg maslaca
2 bjelanjka
--- malo sezama (moderna varijanta)

PRIPREMA
1.
ovako se radi
2.
Uzmi kvasac , šećer, malo brašna i malo mlijeka , izmješaj , ostavi na toplo mjesto neka se digne.
3.
Maslac podijeli na 4 dijelova.
4.
Kada se kvasac digao , sa svim ostalim sastojcima napravi tijesto. Od tog tijesta napravi prvo jednu kuglu, koju podijeli na pet loptica.
5.

 
Svaku lopticu , dobro umijesi i razvaljaj na veličinu jednog pedlja.To namaži sa 1/4 maslaca. Uzmi drugu lopticu, razvaljaj na veličinu ponovo isto jednog pedlja, stavi je na ranije namazano tijesto , pa ponovo namaži 1/4maslaca, ponovo uzmi narednu lopticu i tako do kraja.
6.
Kada si složila pet premazanih krugova jedan na drugi, taj debeli krug, polagano oklagijom razvaljaj na jedan veliki krug , debljine oko 1 prst.
7.
Sada uzmi nož , reži trokutiće i pravi kiflice./veličinu po izboru/
8.
Kiflice složi u tepsiju, odmakni jednu od druge/ puno narastu/.Od ove smjese treba izaći 2 velike tepsije.Umuti 2 bjelanjka, premaži kiflice i pospi sezamom.
9.
Kiflice u tepsiji moraju prije pečenja biti najmanje oko 1, 5 sat/ da narastu.
10.
Ugrij pećnicu oko 200-225C i peci oko pola sata.

Posluživanje
za doručak , večeru , put , izlet uvijek su pravljene...

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar