četvrtak, 5. svibnja 2016.

Brza čorba sa knedlama od krompira

Brza čorba sa knedlama od krompira

Ova čorbica prija posle duge šetnje, brzo se napravi a veoma je ukusna.

Sastojci
  • 350 g skuvanog krompira
  • jaja
  • 3 vršne kašike kukuruznog griza ( palenta )
  • malo soli
  • sitno iseckan peršun
  • 2 veće šargarepe
  • 2 veće glavice crnog luka ( kod mene jedna glavica crnog luka i jedan struk praziluk )
  • 2 pune kašike pirinča
  • 1/4 muškatne tikve ( ne mora )
  • 1 puna kašika kisele pavlake
  • po ukusu šačini; vegeta, biber, so
  • Priprema

    1. 1.
      Krompir oljuštiti, iseći na kockice i skuvati u posoljenoj vodi.Ocediti od vode i ispasirati kao za pire, da nema grudvica. Dodati 1 jaje, kukuruzni griz,sitno iseckan peršun i malo soli i sve sjediniti u glatku smesu, pogodnu za pravljenje knedli.
      Ostaviti sa strane.
    2. 2.
      U šerpu, u kojoj ćete kuvati čorbicu, sipati malo maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk, muškatnu tikvu isečenu na kockice  i šargarepu isečene na kolutove/kockice i propržiti dok luk malo porumeni.( ja sam dodala i nekoliko cvetova karfiola, koju su mi bili u frižideru )
    3. 3.
      Naliti sa litar do litar i po vode ( u zavisnosti koliko hoćete davam je čorba gusta ) ili ako imate povrtni temeljac, dodati pirinač i povremeno promešati dok ne provri, da se pirinač ne zalepi za dno šerpe.
      Napraviti knedlice.
    4. 4.
      Kada je pirinač na pola kuvan, početi sa dodavanjem knedlica i kuvati dok ne isplivaju ( ili napraviti samo jednu, pa probati da li se neće raspasti, ako se raspadne, dodajte još kukuruznog griza)
    5. 5.
      Skuvanu čorbu, povegetiti,pobiberiti i dodati kašičicu šećera ( doprineće boljem ukusu čorbe , a i ne morate )
      Začiniti čorbu sa umućnom kiselom pavlakom i jajetom i ostaviti još nekoliko minuta da se kuva.
      Posuti seckanim peršunom i poslužiti toplu.
    6. 6.
    Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar