ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

Roti (jednostavan indijski tanki kruh)



Sastojci

  • Količina potrebna za 4 rotija
  • 1 šolja (200ml) brašna (od čega je 1 kašika integralno, a ostalo bijelo brašno)
  • prstohvat soli
  • 1/2 šolje mlake vode
  • par kapi maslinovog ulja (ili ghee-a)
  • malo integralnog brašna za razvijanje
  • Priprema

    1. U zdjeli pomiješati brašno i sol, a zatim dodavati pomalo vode. Potrebno je zamijesiti meko tijesto.
      Na radnu površinu kapnuti 4 kapi maslinovog ulja i razmazati. Izvaditi tijesto na nauljenu površinu i mijesiti dok se ne dobije elastična masa. Kada je gotovo tijesto nauljiti ga okolo sa 2 kapi maslinovog ulja, staviti u zdjelu i pokriti krpom koja je pomalo vlažna. Ostaviti da stoji barem 10 minuta.
    2. Tijesto podijeliti na 4 dijela i oblikovati loptice. Svaku od loptica pobrašniti, najbolje umakanjem u brašno. Koristiti što manje brašna, kako rotiji pri pečenju ne bi postali suhi!
    3. Razviti ih u krugove prečnika cca 10-15 cm. Ne smiju biti pretanki, malo deblji od tortilja.
    4. Tavu ugrijati na srednje jakoj temperaturi. Najbolje je koristiti tavu sa metalnim dnom. Tavu isprobati tako što ćemo baciti par kapi vode na nju - ako voda odmah zašišti, znači da je temperatura dobra! Staviti jedan roti na tavu i čekati dok dobije zlatne pjege sa donje strane. Potom ga okrenuti. U zavisnosti od brašna, moguće je da će se napuhati.
    5. Pečene rotije premazati sa malo maslinovog ulja (ili ghee-ja), te stavljati u zdjelu pokrivenu vlažnom krpom. Tako će ostati mekani.
    6. Tips&Tricks

      Napuhani roti: Kada se roti napuše, u njemu se formira džep zraka koji razdvoji dvije tanke strane. Ovo je jako zgodno da roti koristite kao sendvič, pa unutrašnjost možete namazati željenim namazom ili staviti tanak soj sira i sl. Međutim, roti neće uvijek da se napuše! Kako bi povećali vaše šanse za napuhivanjem rotija, učinite sljedeće:
      - dobro zagrijte tavu
      - dodajte 1 malenu kašiku (ravnu!) praška za pecivo u brašno
      - neka roti bude malo deblji i neka bude što ujednačenije debljine
      - kada se krene puhati, nježno ga pritisnite za 1cm, pa će se "balon" širiti na ostatak površine

      Tortilja roti: Ako želite da roti koristite kao tortilju, onda ga razvijte što tanje, nakon pečenja cijeloga pažljivo premažite sa malo maslinovog ulja, a zatim slažite na tacnu i direktno prekrivajte vlažnom krpom. Tako će postati fleksibilniji.

    Posluživanje

    Služiti uz što volite!:) Moguće ih je koristiti i kao tortilje.
  • Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar