
Sastojci
- Količina potrebna za 4 rotija
- 1 šolja (200ml) brašna (od čega je 1 kašika integralno, a ostalo bijelo brašno)
- prstohvat soli
- 1/2 šolje mlake vode
- par kapi maslinovog ulja (ili ghee-a)
- malo integralnog brašna za razvijanje
Priprema
- U zdjeli pomiješati brašno i sol, a zatim dodavati pomalo vode. Potrebno je zamijesiti meko tijesto.Na radnu površinu kapnuti 4 kapi maslinovog ulja i razmazati. Izvaditi tijesto na nauljenu površinu i mijesiti dok se ne dobije elastična masa. Kada je gotovo tijesto nauljiti ga okolo sa 2 kapi maslinovog ulja, staviti u zdjelu i pokriti krpom koja je pomalo vlažna. Ostaviti da stoji barem 10 minuta.
- Tijesto podijeliti na 4 dijela i oblikovati loptice. Svaku od loptica pobrašniti, najbolje umakanjem u brašno. Koristiti što manje brašna, kako rotiji pri pečenju ne bi postali suhi!

- Razviti ih u krugove prečnika cca 10-15 cm. Ne smiju biti pretanki, malo deblji od tortilja.

- Tavu ugrijati na srednje jakoj temperaturi. Najbolje je koristiti tavu sa metalnim dnom. Tavu isprobati tako što ćemo baciti par kapi vode na nju - ako voda odmah zašišti, znači da je temperatura dobra! Staviti jedan roti na tavu i čekati dok dobije zlatne pjege sa donje strane. Potom ga okrenuti. U zavisnosti od brašna, moguće je da će se napuhati.
- Pečene rotije premazati sa malo maslinovog ulja (ili ghee-ja), te stavljati u zdjelu pokrivenu vlažnom krpom. Tako će ostati mekani.
- Tips&TricksNapuhani roti: Kada se roti napuše, u njemu se formira džep zraka koji razdvoji dvije tanke strane. Ovo je jako zgodno da roti koristite kao sendvič, pa unutrašnjost možete namazati željenim namazom ili staviti tanak soj sira i sl. Međutim, roti neće uvijek da se napuše! Kako bi povećali vaše šanse za napuhivanjem rotija, učinite sljedeće:- dobro zagrijte tavu- dodajte 1 malenu kašiku (ravnu!) praška za pecivo u brašno- neka roti bude malo deblji i neka bude što ujednačenije debljine- kada se krene puhati, nježno ga pritisnite za 1cm, pa će se "balon" širiti na ostatak površineTortilja roti: Ako želite da roti koristite kao tortilju, onda ga razvijte što tanje, nakon pečenja cijeloga pažljivo premažite sa malo maslinovog ulja, a zatim slažite na tacnu i direktno prekrivajte vlažnom krpom. Tako će postati fleksibilniji.
Posluživanje
Služiti uz što volite!:) Moguće ih je koristiti i kao tortilje.- Izvor: http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar