srijeda, 6. srpnja 2016.
SCHWARZWÄLDER KIRSCHTORTE
Sastojci
PRHKA KORA
125g mekog brasna
10g kakaa (extra tamnog, gorkog)
na vrhu noza praska za pecivo
50g secera
1 vrecica vanilin-secera
1 kasika visnjevace ili Kirschwasser
75g maslaca + 1 kasika masnijeg kiselog vrhnja
BISKVITNE KORE
4 jaja
1 vrecica vanilin-secera
70g secera
20g meda
170g tamne cokolade
70g brasna
30g skrobnog brasna (gustina)
20g griza
1/2 vrecice praska za pecivo
1/2 kasicice sode bikarbone
1 kasicica cimeta
0,5 dl suncokretovog ulja
1,5 dl kipuce vode
3 kasike ruma
PRELJEV ZA BISKVITE
100ml mlijeka
100ml cokoladnog likera (u nedostatku zamijeniti mlijekom)
2-3 kasike visnjevace ili Kirschwasser
2 kasike Milka choco drink, Nesquika ili slicnog instant kako praha
KREMA
100g bijele cokolade
125ml slatkog vrhnja
800ml slatkog vrhnja
2 vrecice vanilin-secera
zelatina*
FIL SA VISNJAMA
500-600 g visanja
300-400 ml kompota od visanja (ili soka)
1 pakovanje pudinga od vanilije ili sa okusom slatkog vrhnja
2 pune kasike gustina
3 kasike visnjevace ili Kirschwasser
50g maslaca
secer
Priprema
1.
Za prhku koru prosijati brasno,kakao, dodati secer,hladan maslac narezati na listice preko toga i dodati kasiku vrhnja. Umijesiti tijesto pomocu miksera, pa onda rukama kratko jos formirati kompaktno i glatko.
Razvaljati u krug promjera 28 cm, prebaciti na papir za pecenje i peci na obrnutoj strani pleha na 200*C, 10-ak minuta. Kad pocne hvatati boju po rubovima, gotovo je
2.
Za biskvitne kore jaja, secer i med umutiti pjenasto mikserom, a zatim prebaciti u posudu u kojoj cete tu smjesu jos 10-ak minuta mutiti na pari, ja sam mijesala pjenjacom. Skinuti sa vatre i dodati na komadice nalomljenu cokoladu, te mijesati da se istopi.Dodati u laganom mlazu, mijesajuci, ulje i kipucu vodu, te rum. “Praskaste” sastojke prosijati sve zajedno u jednu posudu i mijesajuci polako pjenjacom ili drvenom kasikom. Masu sipati u kalup promjera 28 cm i peci u prethodno ugrijanoj pecnici 20-ak minuta na 180*C (provjeriti cackalicom!)
Pecen biskvit izvaditi iz kalupa na resetku i ostaviti da se potpuno ohladi.
3.
Visnje procijediti i sacuvati sok. Kod mene je kompot bio dovoljno sladak, tako da nisam morala dodavati secer, vi probajte. Ako koristite svjeze visnje, pospite ih secerom i ostavite neko vrijeme da odstoje da bi pustile sok. U jednom dijelu kompota razmutiti puding i gustin, te zakuhati u ostataku kompota.Kad se zgusnulo umijesati visnje, maslac i visnjevacu. Ostaviti da se ohladi da bude mlako.
4.
125ml slatkog vrhnja ugrijati do vrenja, skloniti sa vatre i preliti preko nalomljene cokolade. Mijesati da se rastopi, te ostaviti da se ohladi.Ohladeno umutiti. Sve sastojke za preljev zakuhati i ostaviti da se potpuno ohlade.
Slatko vrhnje umutit cvrsto sa vanilin secerom, te mu lagano dodati pripremljenu kremu od bijele cokolade. Sve lijepo sjediniti.
* Zelatinu dodati ako je potrebno, vidjet cete i sami po cvrstoci kreme. Ja ovdje nemam dobro slatko vrhnje, nikad se ne moze umutiti onako cvrsto kao nase i najcesce moram dodati par listova zelatine da mi krema bude kompaktna. Ovdje sam dodala 3 lista, jer je ganache od bijele cokolade malo “stegnuo” vrhnje.
5.
Prhku koru poloziti na pladanj za tortu, okolo staviti obruc.Premazati polovinom visnjastog fila, te staviti na 5-10 minuta u hladnjak. Kremu od slatkog vrhnja podijeliti na 3 dijela, te prvi dio premazati preko visanja.
Biskvitnu koru prerezati na dva jednaka dijela. Prvu koru staviti preko kreme od slatkog vrhnja. Obilno natopiti preljevom, rasporediti drugi dio visnjastog fila, staviti opet kratko u zamrzivac, premazati slijedecim dijelom kreme od slatkog vrhnja, prekriti slijedecim biskvitom, opet natopiti preljevom, te premazati ostatkom kreme od slatkog vrhnja.
6.
Ostaviti da se sve lijepo stegne, najbolje preko noci. Obruc odvojiti i ostatak torte ukrasiti umucenim slatkim vrhnjem, ribanom cokoladom i , po zelji, sa nekoliko visanja.
Posluživanje
Torta se divno reze, biskvitne kore su poput kreme, a prhka korica joj daje stabilnost. Po zelji, visnjasti fil mozete rasporediti samo izmedju prhke i biskvitne kore, a kremu izmedju ostalih, ja volim u kombinaciji 🙂
Recept za ovaj biskvit sam davno, jos prije moje coolinaricarske karijere prepisala negdje sa neta, stvarno ne znam ni odakle, ni ciji je, zapisala sam ga u jednu od mojih prastarih biljeznica. Ako je neciji od vas, molim vas da mi kazete, rado cu povezati sa receptom.
Izvor: www coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar