subota, 2. srpnja 2016.

MANTIJE NA EMININ NAČIN



Mantije su Sandžačko jelo, slično bureku. Uvijek postoje neke varijacije pa sam tako i ja napravila svoju. Nama je ovako ukusno i lijepo :)


Sastojci
1 veća glavica crveni luk
700 gr glatko bijelo brasno
2 kašike kajmaka (kiselog vrhnja)


ribani sir
pileća prsa
čaša mlijeka


Priprema
1.
Umijesiti brašno sa mlakom vodom i prstohvatom soli i pustiti da odstoji  1 h i 30 min. Ja ostavim u poklopljenoj posudi Tuupperweare i omekša fino. Neko stavi u kesicu a može jednostavno da se poklopi krpom i sačeka dok tako omekne.
2.


Za to vrijeme pripremiti luk i meso. Luk narezati sitno na kockice. Tako i meso (može se i samljeti ko voli i ima mogućnost). Posuti uljem,povegetiti i posuti sa tri-četiri kašike vode te pomiješati.
3.
Tijesto razviti na stolu sa oklagijom i nauljiti te ostaviti da odstoji petnaestak minuta.
4.
Razvući tijesto kao za pitu.
5.
Sada filujemo tijesto tako što posipamo pripremljeno meso na razvijeno tijesto,isto kao kada prvimo pitu. Zatim po filu prelijepo sa maslom ili puterom.
Napravimo tijesto kao za pite i režemo na recke duge do 5-7 cm te redamo u tepsiju tako što malo krajeve  "zavrnemo" prema dnu da se napravi ovo kao "loptica" . Poredamo u nauljenu tepsiju. Premažemo puterom ili maslom te stavimo da se peče na 200 stepeni.
6.


Kada se mantije zapeku, zagrijemo mlijeko, rastopimo kašiku putera u mlijeku i dodamo naribani sir. Pospemo po mantijama i pečemo još pet minuta.
Nakon toga mantije su gotove.

Posluživanje
Poslužiti sa jogurtom i lijepom salatom od paradajza i krastavaca pomiješanih sa kajmakom.
Može i Coca Cola uz to ko se hoće malo opustiti. Mljac!
Prijatno!

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar