subota, 2. srpnja 2016.

6 namirnica koje spuštaju krvni pritisak



I prirodnim putem možete da regulišete nivo krvnog pritiska. Samo izdvojte namirnice i obračunajte se sa ovim neprijateljem ljudskog zdravlja…

1.Naranče su prepune vitamina C. Mnoge studije dokazale su da ljudi koji unose puno vitamina C imaju manji rizik od smanjenja krvnog pritiska. Pijte puno soka od pomoradže ili ih jedite sveže. Drugi izvori vitamina C su: grejpfrut, brokoli, paradajz, jagode, paprike, kivi.



2.Ako je vaš krvni pritisak u posljednje vrijeme loš, jedite banane jer su bogate kalijumom. Ona je najukusnija kada počinje da prezrijeva i veoma je dobra za zdravlje. Drugi izvori kalijuma su krompir, kajsije i sočivo.


3.Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje ne utiču samo na niži krvni pritisak, već i na trigliceride. Uključite ga u večeru sa ostalim namirnicama kao što su papaja, mango, ananas, crvena paprika i crveni luk. Losos je veoma dobar i za srce ukoliko se konzumira dva do tri puta tjedno. Ostali izvori omega-3 masnih kiselina su skuša i sardine.


4.Super slatki krompir posjeduje veliku količinu kalijuma, koji stimuliše bubrege da eleminišu višak natrijuma iz tijela. Unesite kalijum koji sadrži krompir preko salate od krompira u kombinaciji sa sjeckanom jabukom, celerom i prelivom od maslinovog ulja, jabukovog sirećeta i meda. Drugi izvori kalijuma su zelje, bijeli grah, obični voćni jogurt.


5.So može biti loša ukoliko pokušavate da smanjite krvni pritisak, pa u tom slučaju je preporučljivo da začinite jela svežim biljkama. Dodajte i bijeli luk, sirće i sok od limuna.


6.Crna čokolada spriječava moždani udar, smanjenje krvnog pritiska i poboljšava elastičnost krvnih sudova. Ona treba da sadrži 45 do 80 % kakaa. Jedite pomalo i u kombinaciji sa kriškama integralnog pšeničnog hljeba.



Nema komentara:

Objavi komentar