srijeda, 11. svibnja 2016.

Mrkvice



Sastojci
  • Tijesto-fišeci
  • Tijesto-fišeci
  • 200 gr brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumance
  • 2 velike kašike ajvara
  • 1 velika kašika margarina (za mazanje)
  • 1/2 kesice (6 gr) praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 cijelo jaje za premazivanje
  • Nadjev
  • 2-3 kašike ulja
  • po prstohvat origana, bosiljka, bibera, granule češnjaka
  • 50 gr pancete narezane na kockice
  • 1 veća mrkva naribana na krupnije
  • 1 cijela paprika narezana na kockice
  • 50 gr dimljenog vrata narezano sitno
  • 200 gr kiselog vrhnja
  • 200 gr. naribanog edamera
  • malo soli
  • nešto listova mrkve za dekoraciju
  • nekoliko listova zelene salate
  • Priprema

    1. U zdjelu prvo umutiti jaje i žumance sa ajvarom i margarinom.Pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo, dodati u jaje i umijesiti glatko tijesto. Pokriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 15-20 minuta.
      Napraviti od aluminijske folije fišeke* na koje će se namotavati tračice tijesta. Kuhinjski ubrus natopiti uljem pa njime premazati svaki fišek. Rernu uključiti na 200 stupnjeva.
    2. Tijesto razvaljati na veličinu oko 30x20 cm debljine oko 2 mm izrezati trake široke oko 2 cm. Ja sam dobila 17 traka za cijelih 17 mrkvica.
      Spiralno namotati traku tijesta na fišek, tako da se preklapaju. Umutiti jaje sa malo soli i premazati tijesto. Staviti peći i smanjiti odmah temperaturu na 175 stupnjeva. Peći 25-30 minuta (kod mene obična rerna bez ventilatora-prilagoditi svojoj rerni).
      Pečene fišeke malo prohladiti i izvući iz njih foliju lagano stisnuti prstima i okrenuti lijevo desno. Ohladiti prije nadijevanja.
    3. Za nadjev  na ulju prvo zagrijati origano, bosiljak, granule češnjaka i biber neka zamirišu, dodati pancetu neka zacvrči, odmah dodati naribanu mrkvu, malo pržiti miješajući. Dodati papriku  i pržiti još malo tek da povrće "umre" .
      Skinuti s vatre i prohladiti. Pomiješati kiselo vrhnje sa naribanim sirom i dimljenim vratom i sve lagano pomiješati sa ohlađenim povrćem.
      Začiniti ako je potrebno sa malo soli ili po želji ljutom papričicom.
    4. Spremiti listove mrkve ili neki zeleniš za dekoraciju. Špricom sa okruglim nastavkom većeg promjera ili kašikom puniti fišeke.
      Za ubosti listiće pomoći se čačkalicom . Servirati na listovima zelene salate.
    5. * Moji su fišeci bili nešto manji nego je to rađeno u originalnom receptu, ali za ove mrkvice koje sam pravila nadjeva bilo taman za ispuniti svih 17 komada. Jest da je meni ostalo dvije kašike nadjeva, ali poslije sam vidjela da su oni tanki špicevi mrkvica bili prazni :D ... dakle o tome misliti ako se budu pravile ove mrkvice ...
    6. Naknadno dodano sa nadjevom od krem sira i tunjevine, nešto začina i zelenim peteljkama od vlasca
      09.06.2016

    Posluživanje

    Mrkvice poslužiti kao hladno predjelo, laganu večeru uz čašu jogurta ili pripremiti za party ... vrlo su zgodne ;) .
    Tijesto je malo prhko, poslije stojanja nekoliko sati nije puno omekšalo tako da je postojano i može se pripremiti i dan ranije vjerujem neće se promijeniti.
    Ideju kako rekoh našla na internetu, a u originalnom receptu se koristi lisnato tijesto i neki drukčiji nadjev.
  • Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar