utorak, 10. svibnja 2016.

Tiramisu s daškom naranče


"Podigni me", rekao mi je netko kako je značenje tog deserta...i uistinu Vas digne...čarobna, podatna krema od mascarponea, tog magičnog talijanskog sira, s daškom naranče, te meka podloga od kavom natopljenih piškota...između se skrivaju i vragolasti tragovi nutelle, a ako ste baš posebno raspoloženi, dodajte i mlaz konjaka da naglasi okus ovog predivnog, romantičnog deserta! Idealan za sve prigode, a posebno bi Vas mogao razveseliti u hladnoj veljači za dan zaljubljenih! Ako ga slavite, zaposlite i dragog u kuhinji, a ako ste solo, lijepo se s njim počastite i zaljubite se u same sebe! ;) 

Sastojci
  • 400 g piškota
  • 400 ml skuhane jake kave, ohladiti malo
  • malo konjaka po želji
  • 4 jaja
  • 2 žlice gustina
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice šećera u prahu
  • korica naranče, stapka vanilije
  • 500 gr mascarponea
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • kakao, strugotine naranče i čokolade
  • Priprema

  • 1.
    Skuhajte za početak finu kavu po svom guštu, ja sam radila pravu old school bosansku :) Izlijte u posudu sa strane da se brže ohladi.
    2.
    Odvojite žumanjak i bjelanjak. U bjelanjak ćete staviti obični šećer, a u žumanjak šećer u prahu i koricu naranče. Žumanjak tučete polako na pari, i dodate mu i gustin, prestanite tući kad postane lijepo gust i prozračan. Bjelanjak istucite u čvrsti snijeg. Dodajte mu i malo soli, a možete i pojačati količinu šećera ako volite slađe.
    3.
    Malo promiješajte pjenjačom mascarpone. Kada se žumanjak ohladi, dodajte ga polako mascarponeu. Polako na kraju dodajte malo po malo i bjelanjak, a u konačnici za kremu istucite posebno slatko vrhnje u šlag i njega dodajte.
    4.
    Redajte malo po malo...piškote, cijeli red, koji ste prethodno namočili u kavu, pospite s malo konjaka ako želite, a zatim malo pospite nasumično s malo nutelle, onako u crtama popreko...ili po želji :) Stavite red kreme, zatim ponovite sve još jednom. Pospite s punoooo kakaa te ukrasite čokoladom...Ovo može biti i zajednički recept kojeg možete raditi s dragim ako ga radite za Valentinovo...ili bilo koji drugi dan...ja sam dragog zaposlila da slaže piškote, a čak je i šlag umutio :)
    5.
    Poslužite dobro ohlađeno (bar dva sata u frižideru!). Uživajte u ovoj divnoj poslastici!
  • Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar