
"Podigni me", rekao mi je netko kako je značenje tog deserta...i uistinu Vas digne...čarobna, podatna krema od mascarponea, tog magičnog talijanskog sira, s daškom naranče, te meka podloga od kavom natopljenih piškota...između se skrivaju i vragolasti tragovi nutelle, a ako ste baš posebno raspoloženi, dodajte i mlaz konjaka da naglasi okus ovog predivnog, romantičnog deserta! Idealan za sve prigode, a posebno bi Vas mogao razveseliti u hladnoj veljači za dan zaljubljenih! Ako ga slavite, zaposlite i dragog u kuhinji, a ako ste solo, lijepo se s njim počastite i zaljubite se u same sebe! ;)
Sastojci
- 400 g piškota
- 400 ml skuhane jake kave, ohladiti malo
- malo konjaka po želji
- 4 jaja
- 2 žlice gustina
- 3 žlice šećera
- 3 žlice šećera u prahu
- korica naranče, stapka vanilije
- 500 gr mascarponea
- 300 ml slatkog vrhnja
- kakao, strugotine naranče i čokolade
Priprema
- 1.Skuhajte za početak finu kavu po svom guštu, ja sam radila pravu old school bosansku :) Izlijte u posudu sa strane da se brže ohladi.2.Odvojite žumanjak i bjelanjak. U bjelanjak ćete staviti obični šećer, a u žumanjak šećer u prahu i koricu naranče. Žumanjak tučete polako na pari, i dodate mu i gustin, prestanite tući kad postane lijepo gust i prozračan. Bjelanjak istucite u čvrsti snijeg. Dodajte mu i malo soli, a možete i pojačati količinu šećera ako volite slađe.3.Malo promiješajte pjenjačom mascarpone. Kada se žumanjak ohladi, dodajte ga polako mascarponeu. Polako na kraju dodajte malo po malo i bjelanjak, a u konačnici za kremu istucite posebno slatko vrhnje u šlag i njega dodajte.4.Redajte malo po malo...piškote, cijeli red, koji ste prethodno namočili u kavu, pospite s malo konjaka ako želite, a zatim malo pospite nasumično s malo nutelle, onako u crtama popreko...ili po želji :) Stavite red kreme, zatim ponovite sve još jednom. Pospite s punoooo kakaa te ukrasite čokoladom...Ovo može biti i zajednički recept kojeg možete raditi s dragim ako ga radite za Valentinovo...ili bilo koji drugi dan...ja sam dragog zaposlila da slaže piškote, a čak je i šlag umutio :)5.Poslužite dobro ohlađeno (bar dva sata u frižideru!). Uživajte u ovoj divnoj poslastici!
- Izvor: http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar