ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

GURABIJE..



..prastari..autohtoni...slatki..bosanski kolacici...ima ih par..ali su to sve uglavnom "varijacije na temu"..od svih do sada isprobanih rc. bakinih i maminih ovaj mi je najbolji

SASTOJCI
TIJESTO:
• 500g. brasna
• 500ml. otopljenog meda
• na vrh noza praska za pecivo
• 50g. maslaca sobne temperature
• 200g. secera moze i manje


 
• 300g. mljevenih oraha(badema)
• 4 zumanjka
• malo korice od limuna
• cimet po ukusu
• klincici po ukusu


 
PRIPREMA
Maslac,secer,brasno,s praskom za pecivo, mljevene orahe,izmijesajte s drvenom kuhacom,pa prelijte toplim  medom.Kada se masa  malo prohladi,dodajte zumanjke,mljeveni cimet,naribanu limunovu koricu i po zelji klincice.

Tijesto izradite i ostavite na hladnom mijestu,20-tak.min. Od tijesta pravite male loptice.Slozite ih u pleh,s malim razmacima,da vam se prilikom pecenja ne dodiruju..

Pecite ih na laganijoj vatri 180C 20-tak.min. pazite da vam se ne prepeku,tople ih pospite s kristal secerom.

Posluživanje
..Sastojci su za veliku mijeru,ako vam je ovo puno,mozete raditi u pola mijere.
..prije pecenja mozete ih premazati dva puta umucenim zumanjkom,tako rade moji,ja ovaj put ih nisam premazivala..

Gurabije su ukusnije tek,nakon 2-3 dana kada "odleze",i sto duze stoje sve su bolje i mekse...uzivajte!! i posluzite s dobrom turskom kafom..
..u org. rc. idu samo mljeveni orasi,ja sam dodala pola badema..u rc. ne ide prasak za pecivo,ja uvijek dodam na vrh noza,da mi keksici budu prhki i mekani..

keksici se takoder mogu i vrlo uspijesno zamrznuti i vaditi po potrebi..

Izvor: http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar