ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

NAPRAVITE SAMI: DŽEM OD JAGODA ZA SAMO 10 MINUTA!



Džem od jagoda jedan je od najljepših koje možete napraviti, a mi vam donosimo odličan recept pomoću kojeg ovu poslasticu možete napraviti za svega deset minuta. Prijatno!
Sastojci
    700 grama jagoda
    150 grama šećera


   
jedna do jedna i po supena kašika svježe cijeđenog soka od limuna
    dvije kašičice ekstrakta od vanile (po želji).

Postupak
    Jagode operite, odstranite peteljke te ih isijecite na komade srednje veličine.
    Ubacite jagode u šerpu i dodajte šećer. Prekrijte poklopcem i sačekajte da provri. Promiješajte par puta i sačekajte da se stvori bijela pjena koju ćete ukloniti pomoću kuhače ili kašike. Kuhajte ne duže od deset minuta, računajući vrijeme kada su jagode prokuhale. Zadnje dvije minute kuhanja dodajte sok od limuna i izmiješajte. Dodajte ekstrakt od vanile (ukoliko ste se odlučili za njega).

Dobijeni džem ubacite u staklene tegle, plastične posude ili keramičke zdjele te ga čuvajte u frižideru (hermetički zapakovan džem možete čuvati u frižideru najduže dvije sedmice. Ukoliko ga ubacite u plastične zdjele i u hladnjak, možete ga čuvati do godinu dana. Nakon odmrzavanja, džem čuvati u frižideru najduže jednu sedmicu).

Nema komentara:

Objavi komentar