srijeda, 29. lipnja 2016.
GABON TORTA – torta bez trunke brašna
Prekrasna torta. Po sastavu i načinu pripreme spada u “klasiku” – jaja, orasi, čokolada, maslac… I ni trunke brašna!
Sastojci:
Za fil:
250 g maslaca,
125 g margarina,
250 g šećera u prahu,
16 žumanaca,
250 g čokolade za kuhanje
Za kore: (peku se četiri iste)
4 bjelanaca,
4 kašika šećera,
2,5 kašike fila,
75 g mljevenih oraha
Ganaš za prelivanje torte:
120 g slatkog vrhnja,
100 g čokolade
Priprema:
Za ovu tortu prvo treba napraviti fil, i to ovako:
Maslac i margarin pjenasto umutiti mikserom, pa dodati šećer u prahu. Mutiti još malo, pa dodati 16 žumanaca (prilikom razbijanja jaja, bjelanca odmah rasporedite u 4 posude po 4, jer će to biti za 4 kore). Rastopiti 250 g čokolade za kuhanje, pa i nju dodati u fil sa žumancima. Ostaviti da se malo prohladi (jer je čokolada vrela).
Kore:
Za ovu tortu peku se 4 kore od po 4 bjelanaca, 4 kašike šećera, 2,5 kašike fila i 75 gr oraha.
Bjelanca ulupati u čvrst snijeg, dodati šećer i još malo lupati. Kad se dodaju orasi i fil, treba nježno i pažljivo izmiješati smjesu, pa je pažljivo istresti u kalup promjera 28 cm ili u četvrtastom kalupu odgovarajuće veličine.
Kalup obavezno obložite papirom za pečenje jer se tako kore puno lakše odvajaju.
Kore se peku od 14-16 minuta svaka na 180 °C.
Napomena:
Jednostavnija varijanta ove torte je da se u plehu dimenzija 25 x 39 cm ispeku dvije kore od po 8 jaja, pa da se presjeku po dužoj strani, a fil ostaje isti.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar