ponedjeljak, 27. lipnja 2016.
ČOKORUMKA
Jedna divna sočna čokoladna torta sa finom aromom ruma
SASTOJCI
Kore: (mere za jednu koru trebaće vam ovakve dve)
• 7 kom jaja
• 7 kašika šećera
• 14 kašika oraha
• 2 kašike brašna
• Preliv za kore:
• 300 ml vode
• 3 kašike kakaoa ili nesquika
• aroma ruma
Fil:
• 8 celih jaja
• 200 gr šećera
• 200 gr čokolade
• 150gr putera
• 70 gr prah šećera
• 70 gr umućenog šlaga
• ekstrat ruma
Glazura:
• 150 gr čokolade
• 5 kašika ulja
Još
• 40 gr šlaga (za ukrašavanje sa strane)
PRIPREMA
Kore:
Odvojiti belanca od žumanaca. Penasto umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati šećer, zatim žumanca. Smanjiti mikser na najsporije, pa lagano kašiku po kašiku dodati orahe i brašno.
Masu razliti u pleh koji je prethodno podmazan i posut brašnom. Moj pleh je dimenzija 38x22cm. Peći u zagrejanoj rerni dok se kora lagano ne odvoji od ivice pleha.
Na isti način pečete i drugu koru.
Fil:
Cela jaja pomešati sa šećerom pa umutiti mikesrom dok se masa ne ujednači. Masu kuvati na pari. Pred kraj kuvanja dodati čokoladu. Mešati dok se čokolada ne rastopi i masa ne ujednači.
Ostaviti da se fil ohladi.
Pensto umutiti puter i prah šećer. Umućen puter sjediniti sa ohlađenim filom.
Umutiti čvrsto šlag (može i slatka pavlaka), pa sjediniti sa filom. Na kraju u fil dodati aromu ruma.
Skuvati kakao ili nesquik na vodi. U to dodati aromu ruma.
Čokoladu iskomadajte na komadiće i dodajte ulje, lagano mešajući otopite na pari.
Filovati: kora - preliv -fil - kora- preliv - fil - preko glazura od čokolade.
Sa strane tortu ukrasite šlagom ili slatkom pavlakom.
Umesto čokoladne glazure možete staviti i ganache krem u koji ćete naravno dodati aromu ruma :)
Izvor: https://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar