
Ovo je kolač koji stajanjem postaje još bolji, jer ostaje vlažan i poslije nekoliko dana. Veoma brzo i jednostavno se pravi, a pogodan je i za dane posta, ukoliko se umjesto maslaca upotrebi margarin.
Sastojci:
50 gr maslaca
50 ml ulja
200 gr pšeničnog griza
400 ml vode
300 gr šećera
1 kesica (10 gr) vanilin šećera
Za čokoladnu glazuru:
10 gr cimeta
100 gr čokolade
30 gr maslaca
50 ml mlijeka
Priprema:
U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuha, a kad počne da vrije ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre.
U drugu šerpu staviti maslac i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i ugriju, staviti griz, stalno dobro miješati žicom ili varjačom dok griz ne dobije žućkastu boju, pazite da ne zagori.
Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promiješati da se sjedini i kuhati sve zajedno na laganoj vatri još dvije, tri minute da se lijepo poveže.
Izliti u manji pleh (20×25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru.
Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sječenja i serviranja lakše vaditi iz pleha.
Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, maslac i mlijeko pa otopiti u mikrotalasnoj ili na pari (ja stavim na manju šerpicu sa vodom pa sve na laganu vatru i miješam dok se lijepo ne sjedini).
Kada se glazura prohladi, preliti preko kolača.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru.
Izvor: http://blog.neum-bih.com
Nema komentara:
Objavi komentar