ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

Kroasani ekstra čokoladni

Kroasani ekstra čokoladni

Sastojci
Za tijesto
700 g brašna
1 kom jaje
20 g kvasca
4 kašike ulja
2,5 dl mlijeka
1 kom (180 g) jogurta


2 kašike šećera
1/2 make kašičice soli
2 kašike kakaa
1 kom limun, ribana korica
za premazati tijesto
200 g margarina sa okusom slatke pavlake omekšalog na sobnoj temperaturi
za punjenje
po želji nutela ili čokoladaPriprema
1.
U manjoj posudi izmiješati kvasac, 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna, preliti sa 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
2.
Ostatak mlijeka i jogurt izmiješati i podgrijati da bude mlako, uz neprekidno miješanje.
3.
U većoj posudi razmutiti jaje, dodati šećer, so i ulje i izmiješati. Dodati mlijeko i jogurt i nadošli kvasac, izmiješati i dodati koricu limuna.
4.
Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti sa strane.
5.
U smjesu sa kvascem postepeno sipati brašno i umijesiti da se sve fino poveže.



6.
Tijesto podijeliti na 2 dijela. U jedan umiješati 2 kašike brašna (koje smo ostavili sa strane, a u drugi dio umiješati kakao. Tijesta dobro izraditi da se dobije fino glatko tijesto koje se ne lijepi. Pokriti i ostaviti da naraste. Najbolje je još jednom blago premijesiti tijesto i da ponovo naraste.
7.
Svako tijesto, tamno i svijetlo podijeliti na po 6 dijelova i oblikovati loptice. Ostaviti da se malo odmore 10-ak minuta.
8.
Za jednu jufku uzeti po tri loptice od svakog tijesta, (prva je tamna pa svijetla itd) premazivati (osim zadnje)omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu. Tako uraditi i sa drugim dijelom tijesta za drugu jufku
9.
Premazano tijesto istanjiti, povremeno posipati brašna i prevrtati tijesto, podijeliti na 16 jednakih dijelova, filovati i savijati kiflice.
Slagati u pleh i peći na 200 C

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar