
Volovsko srce paradajz nenadmašan po ukusu, rozikast i krupan nešto skuplji od običnog, proizvodi se manje, jer je osetljiv na lagerovanje i transport . Inače, ko ga jednom probao, druge sorte paradajza više ne smatra tako ukusnim. Kuharice znaju da je sok od njega najlepši.
Uprkos tome, na pijacama Bosne teško ga je naći. Uglavnom ga gaje domaćinstva za svoje potrebe, a viškovi iz bašta završe na tezgi.
Sorta koja spada u najkrupnije i postoji pet vijekova. U Evropu je donešen iz južne i srednje Amerike, za šta su zaslužni Španci. Do devedesetih u Bosni gajen je uglavnom za potrebe domaćinstva na selu, ukus ga je preporučio . Brižljivo se čuvalo sjeme da bi se iduće godine ponovo zasijao.
– Unapredili smo ga, otporniji na plamenjaču. U sebi ima manje vode, fantastičnog je ukusa, sadrži kompleksne, aromatične materije , šećere i tanju koru u odnosu na druge sorte .
Izvor: http://moja-kuhinjica.info/
Nema komentara:
Objavi komentar