srijeda, 3. kolovoza 2016.
FANTASTIČNA LJEŠNAK MOUSSE TORTA BEZ PEČENJA
Klasicna mousse krema sa Nutellom.Podloga sa keksom, cokoladom i bogata,,,bogata ljesnjacima .... Brzo se napravi...a jos brze pojede
SASTOJCI
keks podloga
• 200g samljevenog keksa
• 100g maslaca/margarina
• 200g cokolade
• 3 kasike secra
• 3-4 kasike ruma
• 6-7 kasika pecenog samnljevenog ljesnjaka
Mousse krema
• 510g Mascarpone sira
• 400g Nutella namaza
• 350ml Vrhnja za slag
• 1 krem fix
• 7g zelatina u prahu
• 5 kasika secera u prahu
• 5 kasika kakao praha
Cokoladna glazura
• 100ml slatkog vrhnja
• 150g cokolade
• 50g maslaca/margarina
• 2-3 kasike ruma
• 2-3 male kasike meda ili secera u prahu
PRIPREMA
Prvo keks podloga
Kalup velicine 20cm.
Samljeti keks,pa mu dodati otopljenu cokoladu (ja sam koristila obicnu cokoladu za kuhanje),otopljen maslac/margarin,secer, rum, i na kraju ljesnjake ...kolicina po zelji. Predlazem PUNO :))...Rum i ljesnjak zaista dopune okus nutelle. Zato predlazem da ne stedite :))...
Sve fino zamutiti, pa utisnuti u kalup,i fino peravnati,da bude jednako.
Staviti u frizider da se hladi dok pravite kremu.
Krema
Elektricnim mikserom umutiti mascarpone i nutellu. Kolicina od 510g vam je mozda cudna,,ali ovdje su nasa pakovanja od 255g,,a koristila sam 2 . Vi stavite i 500g,,nece biti razlike u teksturi.
Natopiti zelatin sa 4-5 kasika slatkog vrhnja, ostaviti da nabubri nekoliko trenutaka, pa ga rastopiti u mikrovalnoj na nekoliko sekundi. Dodati u mascarpone-nutella kremu,dobro izmiksati..minut/dva, pa ostaviti na stranu dok pripremate slatko vrhnje.
Miksati vrhnje 2-3 minute,dodati krem fix,secer u prahu i kakao,pa sve dobro sjedinjiti. Krem vam moze izgledati nekako suh, ali bez brige,,kad ga pomijesate sa mascarpone kremom,puno ce da se navlazi.
Smjesu od slatkog vrhnja lagano dodajte kremi od mascarpone-a i kutljacom malo izmjesajte,,a zatim 30-40 sekundi i mikserom.
Tako pripremljenu mousse kremu preliti preko keks podloge,i vratiti nazad u frizider na 3-4 sata.
Ja sam tortu posula mljevenim ljesnjacima prije nego sto sam je zalila glazurom. Nije obavezno,,al' samo da napomenem.
Glazuru mozete raditi nakon 3-4 sata,,ili sljedeci dan.
Zagrijati slatko vrhnje,ali ne do vrenja. Dodati cokoladu,pa dobro umijesati zicom. Zatim dodati maslac, rum i na samom kraju malo meda..ili secer u prahu.
Ostaviti da se ohladi,,pa preliti preko torte. Vratiti nazad u frizider.
Izvor: www.coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar